Ördöglakat

Kétkezi logikai játékok a könnyűtől a szinte lehetetlenig.

Friss topikok

Latin négyzet kirakók

2021.11.10. 11:25 Gál Péter F.

Régebben volt szó a Sudoku és a kirakó játékok kapcsolatáról ebben a bejegyzésben. (Aztán felhívták a figyelmemet, hogy ezek latin négyzetek, a sudokuban sokkal több mindennek kell megfelelni.) 

Egy nagyobb projekt kapcsán most újra elővettem ezt a játéktípust és jópár feladványt készítettem hozzá. Ezek közül párat lehetett elkészíteni az Ördöglakat Találkozón.

imgp5663.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: latin 2d összerakó put together

XIV. Országos Ördöglakat Találkozó

2021.10.30. 09:47 Gál Péter F.

A tavalyi szünet után az idén ismét megrendezzük az Országos Ördöglakat Találkozót, immár a XIV-et. 

A helyszínt ismét a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum biztosítja Budapesten, a Korona tér 1-ben.

Az időpont pedig: 2021 november 6. szombat, 10h30 - 17h30.

A találkozón rengeteg játékot lehet kipróbálni, köztük olyan darabokat, amik most először láthatók Magyarországon. Játékok készítésére is lesz mód. Egy jólbevált, régebbi híres fejtörő, és néhány vadonatúj, a találkozóra tervezett ördöglakat ölthet testet a látogatók által.

A találkozó kicsit eltér az eddig megszokottaktól. Idén ünnepelte volna 90. születésnapját Szentiványi Tibor (1931-2009) neves informatikus, játékkutató, játékgyűjtő. Logikai játékokból álló páratlan gyűjteményét a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum őrzi. Az idei Ördöglakat Találkozó keretében a hagyományos programokon túl Szentiványi Tiborra is emlékezünk. Ennek keretében délelőtt egy mini emlékkonferenciára kerül sor. 

PROGRAMOK:

10.45-től az emeleti kiállítótérben:

Tárlatvezetés a „Mi fán terem az ördöglakat? Emlékkiállítás Szentiványi Tibor tiszteletére” című kiállításban. Tartja: Gál Péter a kiállítás szakértője, Pro Ludo díjas játéktervező.

11.00-13.00 között, a földszinti színházteremben:

Dömölki Bálint, a NJSZT tiszteletbeli elnökének bevezetője: „Kutatás, építés és fejlesztés Szentiványi Tibor mellett.”

Kerekasztal beszélgetés Flanek László, Szentiványi Imre és Windisch István részvételével.

Majercsik Krisztina: „A kreatív mérnöki gondolkodás a játékfejlesztéseknél” – élő előadás, zoom közvetítéssel.

Pálffy László Pro Ludo-díjas matematikus: „Fogadjunk, hogy emlékszel Tiborra!!!!”

Helyszíni nyereményjáték, melynek során logikai-, játék-, kártya és könyv-ritkaságok találhatnak gazdára.

Vetítésre kerül az 1985 kora őszén, a TV Galériája című sorozatban Keresztes Dóra és Orosz István, valamint Nagy Gáspár és Szentiványi Tibor közreműködésével készült video-film. Kurátor-riporter: D. Fehér Zsuzsa.

Társ-moderátorok: Képes Gábor tudománytörténész, NJSZT és Dr. Kriston-Vízi József játékkultúra közvetítő (Pro Ludo Társaskör).

Együttműködők: Neumann János Számítógép-Tudományi Társaság és Pro Ludo Társaskör

Délután kerülnek sorra a konkrét "ördöglakatos" előadások:

13:30-14:45 között, a földszinti Gerbaud-teremben:

Szilassi Lajos: Fel lehet-e bontani egy szabályos háromszöget 5 vagy 6 részre úgy, hogy azokból kirakható legyen egy szabályos ötszög?

Nagy Olivér: A 3D nyomtatott játékok jövője

Vanyó Tamás: 555 játék

Gál Péter: Öröknaptár játékok

Prémecz Gergely: Puzzle Boxes, azaz a trükkös dobozok világa

 

Kötetlen beszélgetésekre, a játékok kipróbálására, barkácsolásra egész nap lehetőség nyílik.

 

Szólj hozzá!

Tangram azonosságok

2021.04.11. 15:55 Gál Péter F.

Ha jól tudom, még nem vizsgálták, hogy milyen módon lehet azonos alakzatokat összeállítani a kínai tangram elemeiből. Most megkísérlem e probléma teljes elemzését.

Más játékok esetén már többször volt szó a blogon erről a problématípusról. De még a négyzetekből felépülő poliominók is tartogatnak megoldatlan problémákat.

A kínai tangram hét darab viszonylag egyszerű elemből áll:

kinai.png

Nem reménytelen az összes eset vizsgálata.

Szólj hozzá!

Címkék: tangram 2d összerakó összerakó azonosság

Ne játssz az étellel!

2021.04.05. 18:44 Gál Péter F.

Pakolgassál inkább valami kirakós játékot!

Remélem ma már egyre ritkábban hangzik el ilyen figyelmeztetés. Hogy igazán paradox legyen ez a két mondat elkészítettem azt az ételt, amivel igenis játszani kell.

Szerencsére vannak barátaim, akik minden őrültségre hajlandók, így meg tudtam kérni Sanyit, hogy nyomtasson nekem egy játék alakú süti kiszúrót. A választásom a tangram készletre esett. Hamar el is készült a próbaverzió:

imgp4882.jpg

 Már csak kellett egy kekszreceptet találnom. 

Szólj hozzá!

Címkék: süti tangram 2d összerakó tangram készlet

Labirintusok fémből - egy csúcsminőségű játékcsalád

2020.12.15. 16:15 Gál Péter F.

Az ördöglakatok világának megkerülhetetlen szereplője a japán Hanayama cég. A fémből készült Huzzle Cast játéksorozatuk olyan változatos és annyira magas minőségű, hogy minden játékszerető gyűjteményében helye van pár darabnak belőle. Ebben a cikkben egy általam hasonló elvűnek ítélt hat darabos készletről lesz szó. Igyekszem bemutatni a rendkívül precíz kivitelüket, a remek anyagminőséget és a különböző nehézségű változatok közti különbséget. 

Közeleg a Karácsony, bátran ajánlom akármelyik tagját a Huzzle Cast sorozatnak. A különböző nehézségű változatok a kiskamaszoktól kezdve a játékprofesszorokig bárkinek jó szórakozást nyújtanak.

Minden Huzzle Cast játék kap egy nehézségi besorolást egytől hatig. Ez általában tényleg jól mutatja a megoldáshoz szükséges ötletek, lépések számát. Sokan esnek abba a hibába, hogy egy ötös vagy hatos fokozatúval kezdik az ismerkedést ezekkel a játékokkal, illetve ilyet vesznek ajándékba. Én azt gondolom, hogy ez már az a szint, amit csak az igazán gyakorlottak, sok hasonló játékot megoldók tudnak értékelni. Némelyik bizony igen-igen nehéz. A lejjebb bemutatott hatos fokozatú ördöglakattal 4-5 nap alatt lényegében semmit nem tudtam kezdeni, pedig nem az első, amivel találkozom...

De, haladjunk sorjában! A most következő játékoknak van egy közös vonása, mindben az egyik elemet egy előre meghatározott úton kell végigvezetni, hogy sikerüljön eltávolítani. Ezért is gondoltam, hogy mind hasonlítanak egy-egy labirintusra. Olyan labirintusra, ahol az út átjárói, fordulópontjai, elágazásai néha jól láthatók, de néha még ezek is rejtve vannak. Sokszor tudjuk, hogy merre kellene haladni, csak a játék "nem hagyja" magát, az elem elakad, rövid, kicsi vagy épp túl nagy. 

Még egy hasonlóság, mindegyik csupán két elemből áll. Az igaz, hogy ezek az elemek néha nagyon bonyolultak, "ezer" apró részlet kidolgozottságán múlik a játszhatóság és a megfelelő nehézség.

Huzzle: Cast - ABC

cas_abc-1.jpg

Szólj hozzá!

Ördöglakatok az erdőből

2020.02.09. 17:33 Gál Péter F.

Igaz, hogy jó régen, de már volt szó olyan ördöglakatokról, melyek a természetben található ágakból készültek, bonyolultabb megmunkálás, alakítás nélkül. Most is hasonlók következnek.

Kirill Grebnev orosz játéktervező találmánya az első játék, csakúgy, mint a régebbi bejegyzésben bemutatott. Ehhez egy vastagabb hasábot kell korongokra vágni. Akár tüzelőnek való fa is jó lehet, nem igazán számít sem a fa fajtája sem alakja. Az általam készített változat:

imgp3908.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: ördöglakat disentanglement filléres ipp

XIII. Országos Ördöglakat Találkozó

2019.10.23. 14:11 Gál Péter F.

A már hagyománnyá vált Országos Ördöglakat Találkozók sorában elérkeztünk a 13-hoz. 

A helyszínt ismét a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum biztosítja Budapesten, a Korona tér 1-ben.

Az időpont pedig: 2019. november 23. 10h30 - 17h30.

A találkozón rengeteg játékot lehet kipróbálni. Ott lesznek magyar tervezők új és régebbi játékai, és a nemzetközi játékvilág néhány újdonsága is. Az idei nemzetközi találkozón több magyar játékot díjaztak, ezek alkotóival is találkozhattok.

mondrian.jpg

 

Az idén is néhány érdekes előadásokat hallgathatunk meg a játékok világáról. Az előadások 11h-tól kb. 13h-ig tartanak, 15-20 perces időtartamban. Ezek listája:

Mérő László: A nyolcrétű úttól Mondrian blokkjaiig - egy játékfejlesztés története
Prémecz Gergely: Játék bemutató a Puzzledom gyűjteményből
Kovács Iván: Ördöglakat és bűvészet
Molnár László: Hat Trick és néhány korábbi IPP versenyjátékom
Magyar Róbert: Varázslás matematikával
Gál Péter: LEGO ördöglakatok - Közös játék

Végig lehetőség lesz a kiállított játékok kipróbálására, beszélgetésre, új ötletek megvitatására.

A találkozóra a belépés ingyenes!

hattrick.jpg

A képek innen származnak.

Szólj hozzá!

Ketrecbe zárt rabkeresztek

2019.01.06. 17:54 Gál Péter F.

Már többször láttunk példát arra, hogy egy-egy játékot mennyire meg tud nehezíteni, ha egy keret vagy ketrec belsejében kell összeállítani. A legjobb példa erre talán a Ketrecbe zárt kockák, de érdekes volt, amikor az egyszerű facsomókat tettük egy kockába

Nem nehéz eljutni addig, hogy a 6 elemű rabkereszteket is próbáljuk meg "keretbe foglalni". Kétféle keret könnyen adja magát, ezek láthatók a képen:

imgp3098.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: rabkereszt összekapcsolódó burr interlocking puzzle facsomó interlocking 6 elemű

Érinthetetlen pentominók

2018.12.02. 16:55 Gál Péter F.

Jó régen, de foglalkoztunk már a pentominó elemek elhelyezésével egy sakktáblára. Igazán nem egyszerű feladat a 12 elem elhelyezése. Főleg akkor, ha előre meghatározzuk, a 4 lyuk elhelyezkedését. 

Sokkal kevésbé ismert probléma a pentominó elemek elhelyezése úgy, hogy az elemek nem érintkezhetnek egymással sem oldalnál, sem sarkon. Nyilván mind a 12 elemet nem lehet elhelyezni egy sakktáblára ilyen megkötéssel. De akkor mennyit lehet?

Egy kis próbálkozással 5 elemet könnyen elhelyezhetünk érintkezés nélkül a táblán:
imgp2964.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: érinthetetlen összerakó kirakó pentomino

Mozgó csomó – filléres ördöglakat

2018.11.25. 16:12 Gál Péter F.

Néhány karika és golyó felhasználásával jópár ördöglakat készíthető. Most olyanokat mutatok, amik nem túl nehezek, így azoknak is jó szórakozást nyújthatnak, akik most ismerkednek e játéktípussal. Az összes megoldása hasonló alapötletre épül. Néha könnyebben észrevehető a megoldás kulcsa, máskor inkább összegubancolni sikerül a játékokat. Aki más alapötletre is kíváncsi, annak javaslom a filléres sorozat többi játékát.

Az alapjáték két karikából és két golyóból áll:

imgp2938.jpg

9 komment

Címkék: ördöglakat disentanglement filléres

XII. Országos Ördöglakat Találkozó

2018.10.07. 17:02 Gál Péter F.

A már hagyománnyá vált Országos Ördöglakat Találkozók sorában elérkeztünk a 12-hez. 

A helyszínt ismét a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum biztosítja Budapesten, a Korona tér 1-ben.

Az időpont pedig: 2018. október 27. 10h30 - 17h30.

A találkozón rengeteg játékot lehet kipróbálni. Ott lesznek magyar tervezők új és régebbi játékai, és a nemzetközi játékvilág néhány újdonsága is. 

Az idén is néhány érdekes előadásokat hallgathatunk meg a játékok világáról. Az előadások 11h-tól kb. 13h-ig tartanak, 10-15 perces időtartamban. Ezek listája:

Kós Géza: A trükkös fickó
Sótonyi Sándor: Keresd a 9-eseket
Galla Norbert: Unicum
Gáspár Merse Előd: Egy éves az Ész Ventura
Molnár László: néhány játék
Bozóki Sándor: Üveges játékok
Gál Péter: Szoliterek

2 órától lehetőség lesz egy újonnan felfedezett játék elkészítésére, így az ügyes próbálkozók egy igazi fából készült ördöglakattal gazdagodhatnak. 

Végig lehetőség lesz a kiállított játékok kipróbálására, beszélgetésre, új ötletek megvitatására.

A találkozóra a belépés ingyenes!

Szólj hozzá!

Bőségszaru – szimmetrikus és egybevágó alakzatokból

2018.07.08. 17:02 Gál Péter F.

Az utóbbi időben sokat foglalkoztam olyan feladványokkal, ahol szimmetrikus alakzatokat kell kirakni. Ezek közül a legnépszerűbb és máig az egyik kedvencem az Ex-3, vagy a Symmetrick. De én is kitaláltam hasonlókat. 2014-ben egy ilyennel, a Symptominoval indultam az IPP-n. Vagy a Lego fejtörők között is sok szimmetria keresős van, pl. a 2017-es versenyjátékom. Ezekhez a feladványokhoz számítógépes programokat használtam. Ugyanezek a programok alkalmasak különböző elemkészletekből képezhető azonos alakzatok keresésére is. Ilyen típusú feladványok is szerepeltek már a blogon. Legoból pl. itt, pentominókból többek közt itt. Elhatároztam, hogy készítek egy könyvjátékot, amiben sokféle, különböző nehézségű feladványt szedek össze, ezzel is összefoglalva az eredményeimet. Hosszas tervezgetés, elemzés után született meg ez a játék:

cornucopia_in2.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: könyv 2d összerakó kombinatorikus kirakó azonosság put together hexomino

Szoliter – Háromszög tábla, kevés bábu

2018.06.03. 16:41 Gál Péter F.

Már többször foglalkoztunk különböző szoliterekkel. A legismertebb az angol táblán játszható, de, szerintem az annyira nehéz, hogy csak a nagyon elszántak próbálkozhatnak sikeresen vele. Lényegesen könnyebb a háromszög táblán játszaható. A tábla is kisebb, így a bábuk száma is kevesebb. Azoknak azonban, akik még csak most ismerkednek ezzel a játéktípussal, vagy nem akarnak órákat tölteni egy-egy feladvány megoldásával,  bemutatok pár még kevesbb bábuval játszható játékot. Ezek közül némelyik csak pár percet igényel, de azért a végefelé igencsak megnehezednek.

Már nem teljesen egyszerűek az 5 bábus feladványok. A következő fotón egy olyan állás látható, ahol nem lehet ugrássorozatot végezni, minden lépést más-más bábuval kell végrehajtani. Így ez egy 4 lépéses feladvány:

05babu.jpg

A következő 6 bábus feladványnál már lehetséges egy lépéssorozat, így ez is megoldható 4 lépéssel.

4 komment

Címkék: szoliter sorozatos mozgatás

2 × 2

2018.05.27. 17:42 Gál Péter F.

Vesa Timonen az egyik legkedvesebb játéktervezőm. Minden ördöglakatjában van valami különleges, egyedi ötlet. Néha rendkívül nehéz játékokat alkot, de legtöbbször pont azon a határon mozog, ami biztosítja az "AHA" élményt. Épp  megoldhatók, de azért meg kell küzdeni velük. Timonen többször szerepelt már a blogon, tudom, hogy másoknak is tetszenek játékai. Most két látszólag nagyon egyszerű játékáról lesz szó. Nincs sok közös bennük, csupán az, hogy mindkettő két darabból áll.

A Cast Loop első látásra egy szolid ékszernek tűnik:

cast_loop_1.jpg

Nem véletlenül árulják egy kecses bőrszíjjal együtt, így nyakláncként viselhető. Szerencsére Magyarországon is könnyű beszerezni, a nagyobb játékboltok árulják a Hanayama ördöglakatok között.

Szólj hozzá!

Címkék: összekapcsolódó 2d összerakó összerakó disentanglement ipp

Három darabos tangram

2018.05.06. 17:23 Gál Péter F.

A leghíresebb tangram – a kínai – hét darabból áll. Ez egy olyan elemszám, amivel síkbeli összerakók esetén megfelelő nehézségű feladványok kreálhatók és kellően változatos alakzatok alkothatók. Én viszont határozottan kedvelem a minél kevesebb elemből álló játékokat, így megörültem, amikor ráleltem Georg Brügner mindössze 3 elemből álló tangramjára.

Ezt a játékot három derékszögű háromszög alkotja:

imgp2132.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: tangram 2d összerakó összerakó kirakó

Fémépítő ördöglakat

2018.04.29. 19:20 Gál Péter F.

Nem teljesen gyerekkorom csavaros, lyukacsos építőjátékáról lesz szó, de akárhányszor a kezembe veszem ezt a kockát, mindig az jut eszembe. 

imgp2119.jpg

2 komment

Címkék: kocka összerakó 3d összerakó kirakó put together

Trükkös fickók

2018.03.25. 19:00 Gál Péter F.

Ha listáznánk az ördöglakatokat a minél egyszerűbb kinézethez tartozó minél nehezebb megoldás alapján, akkor a "trükkös fickó" játékcsalád némelyik tagja igen előkelő helyen szerepelne. Aki egy kicsit tud fémmel, dróttal bánni, az otthon is könnyedén elkészítheti az alapváltozatot:

 imgp2084.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: ördöglakat disentanglement

Tetraéderek azonos elemekből

2018.03.16. 15:10 Gál Péter F.

Az egyik kedvenc játékom mindössze két elemből áll, ráadásul ezek az elemek még egyformák is. Nem túl nehéz feladvány, de biztosítja az "aha" élményt, amit csak az igazán jó ötletek tudnak. 

Egy "piramist" kell összeállítani ebből a két darabból: 

imgp2053.jpg

Szólj hozzá!

Vándorlánc - Meleda variációk

2018.03.04. 16:34 Gál Péter F.

Születnek csodák mifelénk is! Egy régebbi kedves olvtársunk ismertetett meg alkotásaival, sőt, a legtöbbet már birtoklom is. Sajnos a teljes feldolgozásuk még mindig várat magára, de meg fog történni! Már jó régen bemutattunk párat drazsdik játékai közül ebben a bejegyzésben. Most a fő erősségéből következzen néhány ördöglakat. 

Nagyon komoly sorozatot tervezett drazsdik, melyben a szokásoktól eltérően nem zsinórt vagy merev fém részeket kell szétválasztani, hanem egy megfelelő hosszúságú láncot kell levezetni az állványról. Nagyon szemléletesen a Vándorlánc nevet adta a játéksorozatnak. Most ennek a sorozatnak következzen néhány eleme. Távolról minegyi emlékeztet a Meledákra vagy az egyszerűsített változataira. Akinek igen fejlett a térlátása, az ki tudja gondolatban egyenesíteni az íveket, el tudja hagyni a zavaró hurkokat és meg tudja mondani, hogy melyik alapváltozathoz hasonlítanak leginkább. El kell ismernem, hogy nekem ez általában nem sikerül, komolyan megküzdök a megoldásokkal. 

Az első változat:

imgp2005.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: ördöglakat szétválasztó disentanglement vándorlánc

Hasábok félkockákból

2018.02.25. 19:07 Gál Péter F.

Szeretem azokat a játékokat, amikben sok-sok feladvány tartozik egy nem túl nagy elemkészlethez. Sokszor találkoztunk már ilyenekkel a blogon, legutóbb a Tangramkészletnél

Most egy kicsit hasonló bejegyzés következik. Egy régen megismert készlethez vizsgáltam meg az eredeti feladványtól eltérő alakzatok kirakhatóságát. A Stewart Coffin által javasolt félkockákból álló elemkészletből eredetileg egy nagyobb, 4 egységnyi kockát kellett kirakni. Nemrégiben elkészültem egy viszonylag nagyobb elemzéssel, az összes kirakható hasábot megkerestem.

Emlékeztetőül álljon itt még egyszer az összes elem fotója:

Elemek2.jpg

2 komment

Hatszögek, keresztek, paradoxonok

2018.02.10. 19:34 Gál Péter F.

Paradoxonnak valami olyasmit hívunk, ami ellentmond a józan észnek, amit nem tudunk megmagyarázni a szokásos gondolkodási sémákkal. Egy látszólag tökéletes okfejtés is vezethet komoly ellentmondásra, ami megkérdőjelezi a használt logikai lépéseket vagy a kiinduló állítást.

Minden krétai hazudik? Akhilleusz nem érheti utol a teknősbékát? A nyílvessző sosem ér át a stadion túloldalára? Borotválkozhat-e a század borbélya? 

Talán mindenki hallott ezekről a híres paradoxonokról. A krétai Epimenidész híres mondata ma már talán könnyen magyarázható, Zénon ellentmondásai látszólag feloldhatók pl. végtelen matematikai sorokkal (már annak, aki elfogadja ezek létezését), Russell borbélya viszont úgy felforgatta a matematikát, hogy sok részét az alapoktól kellett újra építeni. A következőkben nem ekkora horderejű paradoxonokról lesz szó, de ezek is szépen szemléltetik, hogy mennyire könnyű becsapni az agyunkat.

Már többször találkoztunk a blogon paradox átdarabolásokkal. Ilyenek voltak a tangramparadoxonok  vagy a pentominó átdarabolások. Lehetetlen pakolásokra voltak példák a dobozparadoxonok, és akár bűvésztrükknek is beillett a kártyaparadoxon

A könyvecskés játéksorozatom bővítésekor mindig szeretnék valami újabb, érdekes témát megjeleníteni. Így született meg a Hexagon paradoxon:

hexagonparadoxon_in.jpg

A feladat a látszólag teli lyukba beilleszteni még a kis hatszöget is.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv pakolás paradoxon 2d összerakó

Két könnyű darab

2018.02.04. 18:23 Gál Péter F.

Mondtam már, hogy a kevés, egyszerű darabból álló játékokat szeretem igazán? Akkor meg főleg, ha a megoldásuk mégis kíván jópár ötletet, türelmet, logikát.

A közelmúltban bukkantam két nagyon szellemes játék leírására, el kellett készítenem őket!

Az első Yavuz Demirhan török tervező ötlete, a négy elem miatt a Quadrant nevet kapta:

imgp1935.jpg

Egyáltalán nem lehet látni a játék belsejét, akár nagyon bonyolult elemekből is állhatna. Szerencsére nem így van: 

Szólj hozzá!

Négyzetek a tangram készletből

2018.01.24. 20:22 Gál Péter F.

Egy korábbi bejegyzésben foglalkoztunk részletesen a tangram készlet keletkezésével és elemeivel. Emlékeztetőül álljon itt az elemek fotója, a későbbiek miatt megbetűzve.

keszlet_ossz_betuzve.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: tangram 2d összerakó put together tangram készlet

Sokoldalú állványok

2018.01.14. 17:06 Gál Péter F.

Azokat a játékokat szeretem, amiket nem lehet kiismerni. Újra és újra előjönnek, mindig tartalmaznak meglepetéseket. (Persze, egy bizonyos kor fölött már minden játék (és vicc) ilyen, de most nem erre gondoltam :)) A minap újra a kezembe akadt az egyik "ősbejegyzés" két játéka, ott az első és a második fotón láthatók. Pontosabban a második kép az csak egy fotótrükk volt, később készítettem el azt az állványt, amikor ezt a cikket írtam. Ez a 2. állvány gondolkodtatott el ismét. Mi lenne, ha nem egy zárt hurkot tennénk rá, hanem csak a kötél két végén egy-egy golyó nehezítené a le-fel fűzést? Ilyen zsinórt igazán nem nehéz készíteni, így hamar össze is állt egy kipróbálandó játékcsalád:

allvanyok_zsinorral.jpg

Hova, hogyan fűzhető be ezekbe az állványokba a golyós zsinór? Vagy fordítva: honnan vehető le? Kapunk-e újszerű játékokat? Lesz-e ezek között könnyebb, esetleg jó nehéz?

Szólj hozzá!

Az ezredes bokrétája

2017.12.10. 18:30 Gál Péter F.

Már megint egy térbeli összerakó játék? Látszólag igen, de csak első ránézésre: 

colonel_s_bouquet_brick.jpg

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása